fbpx

Jídlem ku zdraví

Kokosovo-pampelišková káva

Tato kokosovo-pampelišková káva je skvělou alternativou kávy pro jedince s citlivostí na kofein (a/nebo i pro jedince s dysfunkcí osy HPA). Pokud si chceš vychutnat skvělou chuť kávy bez kofeinu nebo kávového zrna, neváhej ji vyzkoušet!

S doporučením kávové alternativy vycházím z výsledků testu společnosti MAFRA, která analyzovala obsah akrylamidu, furanu, 3-MCPD esterů a mykotoxinů v kávovinách.

Kávoviny jsou alternativy kávy, které jsou vytvořeny z obilovin, bylin nebo jiných přírodních složek. Ve srovnání s tradiční praženou kávou mohou mít nižší obsah akrylamidu, což je látka spojovaná s negativními zdravotními účinky při dlouhodobé konzumaci ve velkých dávkách. Testy ukazují, že kvalitní kávoviny, jako jsou Barley Cup, Caro nebo Žaludovka, mají nízké hodnoty tohoto chemického sloučeniny, což je činí bezpečnější volbou pro pravidelné užívání.

Tento recept je tedy nejen chutný, ale i výživově hodnotný a bezpečný.

INGREDIENCE

    • filtrovaná voda
    • 1 porce pražené pampeliškové kávoviny. Ta podporuje zdraví jater – detoxikuje a zlepšuje funkci jater. Zlepšuje trávení – obsahuje prebiotický inulin pro zdraví střev. Je protizánětlivá – bohatá na antioxidanty, které snižují záněty. Diuretická – pomáhá odstraňovat nadbytečnou vodu z těla. Reguluje hladinu cukru – zlepšuje citlivost na inzulín. Bezkofeinová – vhodná pro citlivé na kofein. Podporuje zdraví pokožky – díky vitamínům A, C a K. Podporuje hubnutí – zlepšuje trávení a metabolismus tuků.
    • nebo 1 porce instantního nápoje Barley Cup, jako další bezkofeinové alternativy můžeš vyzkoušet třeba také kávu Žaludovku nebo staré známé Caro
    • ¼ hrnku bio kokosového mléka. To kromě lahodné chuti přidává do nápoje i zdravé tuky, které jsou zdrojem rychlé energie. Kokosový olej obsažený v kokosovém mléce je bohatý na středně dlouhé řetězce mastných kyselin (MCT), které podporují metabolismus a mohou mít příznivý vliv na mozkovou činnost.
    • několik kapek stevie
    • skořice (volitelná). Nejen že nápoj příjemně ochutíš, ale také přidáš antioxidanty. Skořice je totiž bohatá na polyfenoly a má schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, což ocení lidé s inzulinovou rezistencí nebo cukrovkou.
    • himalájská sůl (volitelná)


PŘÍPRAVA

    • Připrav si všechny ingredience

    • Do hrnku přidej porci Barley Cup a dolij ¾ šálku horkou vodou

    • Poté přidej ¼ hrnku kokosového mléka

    • Podávej a vychutnávej


Tipy a triky: Tuhle kávu můžeš udělat buď z krabicového kokosového mléka, nebo do ní přidat husté bio kokosové mléko z plechovky. Použití hustého kokosového mléka z ní prakticky udělá snídani nebo svačinu.

Poznámka: Kořen pampelišky je tradiční detoxikační bylina s mírnými močopudnými vlastnostmi. Někteří lidé uvádějí projímavý účinek (což může být v některých případech užitečné). Kvůli detoxikačním vlastnostem pampelišky ji zaváděj pomalu.


NUTRIČNÍ ANALÝZA NA 1 ŠÁLEK
Energie 107 kcal • Tuk 10 g • Sacharidy 4 g • Cukry 1 g

1 názor na “Kokosovo-pampelišková káva”

  1. Pingback: Káva a její vliv na zdraví - Jídlem ku zdraví

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Oobsah nejde zkopírovat