fbpx

Pečená dýně plněná pikantní rýžovou náplní s mletým hovězím masem

Jakmile jsou v říjnu k dispozici dýně, ráda z nich připravuji různé recepty. Chutnají nám o to víc, pokud jsou dýně z vlastní zahrádky. A že se jich letos vážně urodilo. Masová náplň je sytá a dýně chutnají dobře i další den, tedy pokud vůbec něco zbyde.

Dýně je zároveň perfektní nádobou na vaření. Je to obrovská izolovaná mísa, která pojme cokoli od rýže (jako v tomto receptu) až po pikantní chilli. Plnění dýně jídlem je navíc ZÁBAVA!

INGREDIENCE

  • 80 gramů bio celozrnné rýže
  • sůl
  • 1 dýně hokkaido (asi 1,5 kg)
  • 1 cuketa
  • 2 cibule
  • kousek kořene zázvoru o velikosti ořechu
  • 1 polévková lžíce ghí nebo kvalitního sádla
  • 400 gramů mletého hovězího masa
  • máta
  • strouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
  • pepř
  • 250 mililitrů zeleninového vývaru

PŘÍPRAVA

  1. Uvař rýži ve slané vodě podle pokynů k balení. 
  2. Opláchni dýni, cukety a osuš je.
  3. Odřízni vršek dýně (budoucí víko), poté odstraň semínka a podle potřeby vyškrábej vnitřek lžící. 
  4. Oloupej cibuli a zázvor. Cuketu, cibuli a zázvor nakrájej na malé kostky. Na nepřilnavé pánvi zahřej tuk a orestuj cibuli a zázvor. Rozdrob mleté ​​hovězí maso na pánev a za občasného míchání opékej, až je maso hotové. Opláchni mátu, otřepej ji, otrhej listy ze stonku a nahrubo je nasekej. 
  5. Přimíchej cuketu, vařenou rýži, mátu, citronovou kůru a citronovou šťávu do mletého hovězího masa. 
  6. Dochuť solí a pepřem.
  7. Naplň dýni rýžovou směsí. Polovinu vývaru nalij do naplněné dýně. 
  8. Umísti dýně do vymastěného pekáče a podlij je zbývajícím vývarem. 
  9. Peč je v předehřáté troubě na 200 ° C, dokud nebude dýňová dužina měkká, tzn. asi 1 hodinu. 
  10. Ozdob na závěr mátou.

NUTRIČNÍ ANALÝZA NA 1 PORCI
Energie 396 kcal • Tuk 19 g • Protein 25 g • Sacharidy 30 g

Přidej komentář

error: Obsah je chráněný.
%d bloggers like this: