Golden Milk, zlaté mléko nebo také Haldi Ka Doodh je silný ajurvédský indický nápoj s léčivými vlastnostmi. Jeho užívání je vynikajícím způsobem, jak zahrnout do své stravy královnu koření, jíž je právě kurkuma.

Zlaté mléko je klasický indický nápoj, který je plný zdravých tuků a protizánětlivých polyfenolových sloučenin, které zlepšují funkci mozku i těla. Polyfenoly v kurkumě se v těle absorbují nejlépe, když jsou kombinovány s tuky (v tomto receptu s tuky z kokosového mléka) a piperinem (nachází se v pepři). Toto zlaté mléko je nápoj, který je velmi vhodný pro ty, kdo trpí nějakým chronickým zánětem či autoimunitním onemocněním, jeho benefity však ocení i lidé bez zmíněných problémů či lidé, kteří dodržují ketogenický způsob stravování (tento recept na zlaté mléko obsahuje 0 gramů cukru a je tedy ketogenní).
Jak už bylo řečeno, kurkuma má mnoho skvělých účinků naše zdraví (a na naši biochemii). Jedním z nich je schopnost modulace naši genetické exprese změnou úrovní metylace DNA, která je základním biochemickým procesem. Kurkumin dokáže působit jako metylační opravář a přílišnou nebo jinak chybnou metylaci naší DNA upravit. Studie ukazují, že může pomáhat při nemocech, které jsou spojeny se záněty, ale také při neurologických poruchách a či proti rakovině.
Máš kurkumu rád(a)? V jakých receptech ji používáš? Dej nám vědět v komentářích níže.
INGREDIENCE
- 1/2 plechovky bio kokosového mléka
- 1/2 hrnku filtrované vody
- 1 lžička kurkumy
- 1/4 lžičky mletého černého pepře (pokud dáváš přednost méně kořeněnému nápoji, dej pouze špetku pepře)
- 1 lžička bio mleté cejlonské skořice
- 5-8 kapek tekuté stevie (pokud nechceš nápoj v keto verzi, můžeš přidat med nebo javorový sirup)
PŘÍPRAVA
- Nalij kokosové mléko a vodu do hrnce a přidej k nim kurkumu, pepř a skořici. Zahřívej na středním plameni a přitom nápoj míchej tak, aby se všechny ingredience dobře propojily.
- Nech směs vařit asi 5 minut a na závěr přidej stevii. Ještě jednou vše promíchej a odstav hrnec z plotny.
- Nalij nápoj do šálku a můžeš vesele podávat.
Tipy a triky:
Neboj se do nápoje přidat další koření, jako např. muškátový oříšek nebo zázvor. Ke zlepšení chuti používám stévii, což je přírodní sladidlo, které neovlivňuje hladinu cukru v krvi. Dávku stevie můžeš upravit podle své chuti.
Pokud chceš do nápoje přidat protein, a učinit z něj plnohodnotnou náhradu jídla, zkus do něj přidat kolagenové peptidy (jsou obsaženy v kolagenovém proteinu). Kolagen podporuje zdravé klouby, pokožku, vlasy, nehty a pomáhá léčit střevní výstelku.
Poznámka: nápoj vydrží v ledničce 24-48 hodin, po vyndání ho můžeš znovu ohřát na sporáku.
NUTRIČNÍ ANALÝZA NA 1 ŠÁLEK
Energie 180 kcal • Tuk 18 g • Sacharidy 1 g • Bílkoviny 1,5 g