Toužíš po jídle, které tě prohřeje a zároveň Ti pomůže vybudovat silný imunitní systém a posílit zdraví kloubů? Není nic lepšího než dát si talíř domácího kostního vývaru s kořenem byliny Astragalus a houbičkou Shiitake, které posilují imunitu.

Benefity kostního vývaru
Kostní vývar tradičně lidé vařili proto, aby plně využili kosti, které zbyly z pečeného masa. V moderní době se vývar vaří obvykle tak, že se ve vodě rozvaří zpracovaná kostka bujónu, která obvykle obsahuje více konzervačních látek a umělých příchutí než opravdových živin.
Uvařit kostní vývar naštěstí zvládnou i začátečníci. A jakmile ucítíš přínosy pro Tvé zdraví, uvidíš, že jeho příprava stojí za ten čas. Správný vývar obsahuje kosti, klouby (a maso), ze kterých se extrahují vitamíny a minerály prostřednictvím dlouhého varu. A co je nejdůležitější, takový vývar je bohatý i na želatinu, která se tvoří při rozpadu kolagenu v kostech a kloubech.
Co je Astragalus?
Kořen byliny Astragalus (v češtině známý jako Kozinec blanitý, v mandarínštině jako „huáng qí“,) se v tradiční čínské medicíně používá po tisíce let. Mezi jeho hlavní přínosy pro zdraví patří posílení imunity, omlazující účinky (hlavní efekt souvisí s telomery a enzymem telomeráza, tedy stárnutím na buněčné úrovni), protizánětlivé účinky a spousta dalších benefitů.
Přidání kořene byliny Astragalus do Tvého vývaru tak účinky kostního vývaru ještě více umocňuje.
Poznámka: Nepoužívej Astragalus, pokud už jsi nachlazen(a), protože to by mohlo Tvůj stav paradoxně naopak zhoršit.
Co jsou Shiitake?
Houbičky Shiitake jsou dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, pomáhají bojovat proti infekcím, posilují imunitu a dokonce pomáhají předcházet rakovině. Ráda používám sušené houby Shiitake, protože mají lepší aroma a chuť v polévkách, než čerstvé houby Shiitake.
INGREDIENCE
- 2 kg kostí (můžou to být hovězí, králičí, kuřecí, popřípadě vepřové kosti – vše samozřejmě nejlépe v bio kvalitě). Do polévky dávám také zbylé kosti z pečeného masa z předchozích jídel, jednoduše kosti zamrazím, a vyndám je až tehdy. když chci vařit vývar.
- 1 hrnek nakrájeného fenyklu
- 1 hrnek nahrubo nakrájeného celeru
- 1 hrnek nahrubo nasekané cibule
- 1 hrnek nahrubo nakrájené mrkve
- 1 hrnek nahrubo nakrájené kořenové petržele
- 5 velkých stroužků česneku, nakrájených na poloviny
- 4 bobkové listy
- 1 svazek čerstvého koriandru nebo petrželky (nebo kombinace obou)
- ½ lžičky černého pepře
- ¼ šálek sušeného kořene bylinky Astragalus
- ½ hrnku sušených hub Shiitake
- 2 lžíce jablečného octa
- sůl podle chuti
PŘÍPRAVA
- Předehřej troubu na 230 stupňů. Kosti polož v jedné vrstvě na plech a peč je cca 30 minut, dokud pěkně nezhnědnou.
- Přidej nakrájený celer, mrkev, petržel, cibuli a stroužky česneku na stejný plech a peč dalších 10 minut. Nech vychladnout.
- Opečené kosti a zeleninu přenes do velkého (např. litinového) hrnce a přilej vodu (nejlépe filtrovanou) o pokojové teplotě tak, aby kosti byly ponořené. Přidej čerstvé bylinky, bobkové listy, černý pepř, sušený kořen astragalu a houby Shiitake. Dále přidej jablečný ocet a dobře promíchej.
- Přiveď obsah hrnce k varu a poté sniž na nízkou teplotu a nech vařit po dobu nejméně 8 hodin se zavřeným víkem. Každé 2 hodiny doplňuj hrnek vody, a vař do té doby, dokud nebude vývar hustý a nezbarví se do zlatohněda.
- Jakmile je vývar hotov, odstraň veškerou pěnu z povrchu, přeceď tekutinu a nech ji vychladnout před tím, než naliješ vývar do sklenic, které těsně uzavřeš. Jakmile vychladne, tak se na povrchu vytvoří vrstva tuku (to je známka dobrého vývaru). Pokud tuk sebereš, můžeš ho pak použít při přípravě jiných pokrmů. Popřípadě ho ve vývaru nechej.
Tipy a triky:
Vývar z kuřecích nebo králičích kostí bude vyžadovat kratší dobu vaření než z hovězích nebo vepřových kosti.
Přidání jablečného octa je důležité, protože ocet pomáhá extrahovat živiny z kostí do vody, což je nakonec důvod, proč vývar vaříme. Ocet není ve vývaru cítit a ani nijak neovlivní jeho chuť. Pokud nemáš po ruce jablečný ocet, můžeš místo něho použít i šťávu z citronu.
Pečené kosti zbarví vývar do hněda a dodají mu plnější a bohatší chuť.
Skladování: vývar vydrží v chladničce až 5 dní, v mrazáku až 3 měsíce.