fbpx

Jídlem ku zdraví

Pochoutka z mandlového másla a Dong Quai pro vyrovnání hladiny estrogenu

Tahle pochoutka Ti dodá antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, a navíc spolu s Dong Quai reguluje hormony. Mandlové máslo poskytuje zdravé nasycené tuky, tmavá čokoláda je zas bohatá na antioxidanty. Namísto cukru je v receptu použit med od včelaře.

Dong Quai neboli Andělika čínská, je tajnou ingrediencí tohoto dezertu. Kořen této bylinky, rozemletý na prášek, lze vmíchat jak do sladkých, tak do slaných receptů. Andělika má štiplavou nasládlou chuť, která snadno zapadne do receptů, obsahujících třeba sezamový olej nebo ořechové máslo. Přestože je výzkum této prastaré byliny omezený, existují studie podporující její terapeutické využití, které se ve východní medicíně používají po staletí. Zejména ženy využívají jejích výhod jako hormonálního adaptogenu (pomáhá regulovat hormony) a proto taky andělika získala si přezdívku „ženský ženšen“.

Upozornění: dong quai se nedoporučuje ženám, které jsou těhotné, kojí nebo mají problémy s myomy nebo dělohou.

Stručný přehled výhod anděliky čínské

    • Může snížit menstruační bolesti a křeče díky antispazmodickým účinkům.

    • Podporuje zdravý krevní oběh.

    • Může zpomalit rakovinné bujení.

    • Podporuje celkovou vitalitu.

    • Může snížit bolest svalů díky protizánětlivým účinkům.

INGREDIENCE

    • 2 hrnky peciček z tmavé čokolády bez mléka

    • 2 lžíce medu

    • 1 lžíce panenského kokosového oleje

    • ⅓ hrnku bio mandlového másla

    • 1 ½ čajové lžičky mletého prášku dong quai


PŘÍPRAVA

    1. Vylož 6 formiček na muffiny papírovými košíčky. Rozpusť čokoládové pecičky a kokosový olej ve dvojitém hrnci, při středně nízké teplotě, trvá to asi 10 minut. Jakmile je směs hladká, vmíchej med. Vlož vrchovatou lžící čokolády do každé formičky a dej na cca 5 minut do mrazáku. Čokoláda by měla mírně ztuhnout.

    1. Zatímco čokoláda tuhne, smíchej v malé misce prášek dong quai a mandlové máslo.

    1. Přidej 1 lžičku mandlového másla na každou vrstvu čokolády. Na každou vrstvu mandlového másla pak přidej vrchovatou lžíci čokoládové směsi. Vlož do mrazničky na cca 1 hodinu. Uchovávej ve vzduchotěsné nádobě v chladničce, pochoutka může být takto vydržet až 1 měsíc.


Tipy a triky:

    • Při použití dong quai v receptech je nejlepší zakoupit sušený kořen a rozdrtit ho pro nejvyšší účinnost až doma na jemný prášek pomocí mlýnku na koření nebo na kávu. Ujisti se ale, že s ti do dong quai nevmíchá i zbytek kávy.

    • Dong quai můžeš použít také v čaji, do polévky nebo k dušenému masu.

Zdroj: hormonesbalance.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Oobsah nejde zkopírovat