Všichni známe příznaky zánětu – bolesti, otoky a zarudnutí. V této souvislosti je zánět součástí přirozeného obranného systému těla. Akutní zánět totiž pomáhá našemu tělu chránit se a léčit se. Když se však náš imunitní systém vychýlí z rovnováhy, můžeme trpět chronickým zánětem, který přispívá k nemocem a přibývání na váze.
Pachatelé chronického zánětu jsou všude kolem nás. Cukr, který jíme, nesprávné tuky v naší stravě, skryté potravinové alergeny a intolerance, nedostatek pohybu, chronický stres a skryté infekce, to vše vyvolává neviditelný zánět hluboko v našich buňkách a tkáních. Dalo by se říci, že svět je zasažen epidemií zánětlivých onemocnění. Zánět totiž přispívá téměř ke každému modernímu onemocnění, od autoimunitních onemocnění přes rakovinu až po obezitu.
Jak nám potravinová intolerance může způsobovat chronický zánět
Většina lidí si pod pojmem potravinová alergie obvykle představí, jak někdo jí arašídy a skončí na pohotovosti s oteklým jazykem, kopřivkou a dušností. Taková reakce je potravinovou alergií (imunopatologická reakce založená na protilátkách IgE) a i když je tento druh reakce vážný, je spíše vzácný.
Jiný typ reakce na potraviny, mnohem méně dramatický a smrtící, ale stejně nepříjemný, se nazývá potravinová intolerance (se zvýšenou koncentraci protilátek IgG). Tyto opožděné reakce způsobují utrpení milionům lidí. Konvenční medicína do značné míry ignoruje potravinové intolerance, přestože hrají obrovskou roli při mnoha chronických onemocněních a problémech s redukcí hmotnosti.
Zpožděné reakce na potraviny mohou způsobit příznaky v rámci několika hodin až několika dnů po požití konkrétní potraviny. Mezi příznaky patří přibývání na váze, zadržování tekutin, únava, mozková mlha, syndrom dráždivého tračníku, deprese a úzkosti, bolesti hlavy, ucpané dutiny a nos, bolesti kloubů, akné či ekzémy.
Konzumace nezánětlivého jídla už po dobu pouze jednoho týdne pomůže eliminovat nadměrné otoky a tekutinu, která se hromadí v našich tkáních z chronického zánětu, způsobeného potravinami. Vedlejším efektem je to, že rychle, bezpečně a významně zhubneme.
Potravinová intolerance a propustné střevo
Lidé reagují na potraviny z různých důvodů. Mezi viníky, které poškozují naše střeva, patří naše strava, způsob života a léky. Ty mění střevní mikrobiom a poškozují střevní výstelku, kritickou bariéru, která brání našemu imunitnímu systému, aby se mohl vypořádat se veškerým odpadem, toxiny a alergeny uvnitř našeho střevního traktu. Toto poškození se nazývá propustné střevo.
Jak napovídá název, částice potravin pronikají přes poškozenou bariéru a náš imunitní systém (jehož 60 procent se nachází přímo pod střevní výstelkou) začne napadat tyto částečně trávené částice potravin. Tehdy se u nás objeví potravinová intolerance.
Když se naše střevo stane propustným, částečně natrávené potraviny jsou vystaveny našemu imunitnímu systému a zpětně vytváří abnormální reakci na konkrétní potravinu. Často při tom dochází k přírůstku hmotnosti a mnoha chronickým zdravotním problémům. Patří mezi ně alergie, artritida, autoimunitní onemocnění, únava, problémy s dutinami, hormonální poruchy, obezita, vysoký krevní tlak, cholesterol, zažívací potíže, deprese a úzkosti.
Některá jídla obecně dráždí imunitní systém více než ostatní. Patří mezi ně lepek, mléčné výrobky, kukuřice, vejce, sója, ořechy, lilkovité, citrusy či droždí. I když každý reaguje odlišně, tak pro spoustu z nás jsou tyto potraviny škodlivé a zabraňují dobrému zdraví.
Častým scénářem je dospělý člověk s potravinovou intolerancí, řekněme na lepek, který nezjišťuje příčinu svého utrpení. Jeho příznaky jsou vágní (nadýmání, zácpa, přírůstek hmotnosti) a jeho expozice intolerované potravině je častá (snídaně, oběd a večeře), takže si s potravinovou intolerancí své problémy nespojuje. A v průběhu let si tato skrytá intolerance vybere daň na imunitním systému. Nakonec se zánět rozšiřuje do celého těla a vytváří prostředí pro přibývání na váze a chronické nemoci. Výsledkem přepracovaného imunitního systému je přírůstek hmotnosti, syndrom dráždivého tračníku (IBS) a třeba artritida. Bez diagnózy a bez vědomí intolerance se poškození opakuje znovu a znovu, jídlo po jídle.
Nedostatečná funkce jater a intolerance na jídlo?
Potravinové intolerance mohou být způsobeny také nedostatečnou funkcí jater. Proč? V játrech jsou procesovány všechny chemické látky jako léky, alkohol i složky z našeho jídla (jídlo se rozkládá na dílčí chemické látky, které játra roztřídí a použijí nebo zlikvidují podle potřeby těla). Procesy jater jsou rozděleny do dvou fází. Na fázi 1, kdy játra zpracovávají všechny chemikálie v těle, posílají některé z jejich biproduktů do ledvin k další detoxikaci, zbytek se přesune do fáze 2 k další detoxikaci. Ve druhé fázi existuje několik dílčích fází, ve kterých jsou procesovány hormony, petrochemikálie, některé léky, vlastní tělesné chemikálie, jako např. histamin atd. Játra zároveň vytvářejí mnoho oxidantů. Oxidační stres pak způsobuje zánět, který může způsobit intoleranci potravin. Když játra nefungují dostatečně, má člověk sníženou schopnost rozkládat tyto chemikálie při normální detoxikaci.
Složky v potravinách jsou tedy rozděleny ve fázi I a poté jsou buď odeslány do ledvin k eliminaci močí, nebo odeslány do fáze II k eliminaci v játrech, kde se chemické látky v potravinách, drogách, alkoholu atd. stávají metabolity, které jsou v ideálním stavu metabolizovány a vyloučeny. V nedostatečně fungujících játrech jsou metabolity pozastaveny mezi fází I a fází II, což způsobí, že se metabolity znovu dostanou do krevního oběhu, kde způsobují imunitní reakci, protože nebyly přeměněny na neaktivní metabolity, a jsou stále aktivní, což aktivuje imunitní systém. Tato skutečnost pak způsobuje potravinovou intoleranci. Zlepšení funkce jater může proto snížit nesnášenlivost potravin. Proto je vhodné po eliminační dietě zařadit prostředky pro zlepšení funkce jater jako ostropestřec, čekanku, pampelišku, měsíček lékařský, máta peprnou, řebříček, řepík, ostružiník maliník, fenykl, (artyčok) apod.
Stanovení citlivosti na potraviny
Ke stanovení potravinových intolerancí je nejvhodnější použít krevní test na IgG protilátky proti potravinám. Je však nutné říci, že i když je tento test užitečný, nemusí být stoprocentně přesný. Druhá, mnohem praktičtější a levnější možnost je eliminace potravin a následná provokace.
Eliminace potravin probíhá tak, že vylučujeme z jídelníčku určité potraviny po dobu jednoho až čtyř týdnů, a poté je po jedné znovu zavádíme a sledujeme, co se stane. Je založena na stravě, která vylučuje hlavně lepek, mléčné výrobky, vejce a kvasnice. Dočasné vyřazení potravin z jídelníčku umožňuje uzdravení zaníceného střeva
Pokud necítíš úlevu při vynechání mléčných výrobků a lepku, možná budeš muset dostat eliminační dietu o krok dále odstraněním dalších potravinových alergenů: kukuřice, vejce, sója, ořechy, lilkovité (rajčata, lilky, brambory, papriky), citrusy a droždí (pekařské, pivovarské kvasnice a fermentované produkty, jako je ocet). Zkus to vydržet čtyři až šest týdnů. To je dost času na to, abychom se cítili lépe a všimli si změny. Když pak znovu zavedeš potravinový alergen, jeden po druhém, konzumuj jej alespoň 2 až 3krát denně po dobu 3 dnů, abys zjistil(a), zda zaznamenáš nějakou reakci. Pokud ji zaznamenáš, jídlo vyluč alespoň na dobu 90 dnů.
Lidé si obvykle do týdne nebo i méně všimnou dramatické úlevy od všech příznaků, o nichž si mysleli, že s nimi musí žít po zbytek svého života. To, že máme potravinové alergie nebo intolerance, ještě neznamená, že musíme trpět. Pamatuj, že jídlo je Tvým největším spojencem při prevenci a léčbě nemocí. Pokud si všimneš, že některé potraviny ovlivňují Tvoje zdraví a váhu, jaké kroky podnikneš k jejich identifikaci a eliminaci?
Teď bych od Tebe ráda slyšela…
Máš potravinové alergie? Nesnášíš lepek? Podařilo se Ti odstranit potravinovou intoleranci na jídlo a zhubnout?
Zanech prosím svou myšlenku přidáním komentáře níže!
A pokud pořád pochybuješ o tom, co vlastně jíst, stáhni si zdarma ebook „Jaká strava je pro vás ta pravá„.
Pingback: 12 způsobů, jak se zbavit závislosti na sladkém - Jídlem ku zdraví
Pingback: 18 způsobů, jak se zbavit ekzému prostřednictvím změny svého jídelníčku - Jídlem ku zdraví