fbpx

Jídlem ku zdraví

Gemista – plněná rajčata a papriky na řecký způsob

Tento recept na tradiční řecké jídlo Gemista je skvělou volbou pro milovníky zeleniny. Plněná rajčata a papriky jsou oblíbeným řeckým pokrmem, který kombinuje chuť zralé zeleniny s voňavou náplní z rýže, bylinek a koření. Jde o vynikající vegetariánskou variantu, která je nejen chutná, ale i výživná.

Gemista (čti Jemista) je pokrm, který v sobě nese esenci řecké kuchyně a kultury. Název „gemista“ pochází z řeckého slova „gemizo“, což znamená „plnit“ nebo „naplněný“. Tento pokrm má bohatou historii, která sahá až do starověkého Řecka, kde bylo plnění zeleniny považováno za způsob, jak spojit hojnost letní úrody s uměním kulinářské kreativity.

Jednou z nejzajímavějších věcí na gemistách je, že se jedná o velmi přizpůsobivý recept. I když se tradičně plní rajčata a papriky, v různých regionech Řecka najdete varianty s plněnými cuketami, lilkem nebo dokonce vinnými listy (pokrm dolmades). Náplně se také mohou lišit – od vegetariánských verzí s rýží a bylinkami až po masové směsi, což dělá z gemista ideální jídlo pro všechny chutě a diety.

Gemista je nejen kulinářským zážitkem, ale i symbolem pohostinnosti. V tradičních řeckých rodinách se tento pokrm často podává během velkých rodinných setkání a svátků, kde se servíruje jako hlavní chod. V Řecku je zvykem připravovat více porcí, než kolik je potřeba, aby bylo jisté, že nikdo neodejde hladový. Tento pokrm se často podává při pokojové teplotě, což ho činí ideálním pro letní pikniky nebo obědy pod širým nebem.

Další zajímavostí je, že gemista se časem stává ještě chutnější. Když jídlo odleží, všechny chutě se propojí a rozvinou, což činí zbylé porce druhý den ještě lahodnějšími. V tomto smyslu je gemista nejen jídlem, ale také kulinářským uměleckým dílem, které ukazuje, jak tradiční postupy a láska k přírodním surovinám mohou vytvořit něco skutečně výjimečného.


INGREDIENCE

    • 4 velká zralá rajčata
    • 4 velké papriky (různé barvy)
    • 200 g dlouhozrnné rýže
    • 1 středně velká cibule, nasekaná najemno
    • 2 stroužky česneku, nasekané najemno
    • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
    • hrst máty nebo 1 lžička sušené máty
    • hrst oregana nebo 1 lžička sušeného oregana
    • hrst čerstvé petrželky
    • 50 g piniových oříšků (volitelné)
    • 50 g rozinek (volitelné)
    • mořská nebo himalájská sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
    • 250 ml zeleninového vývaru

PŘÍPRAVA

    1. Příprava zeleniny: Rajčata omyjte a odkrojte vršky (ty poslouží jako víčka). Lžičkou vydlabejte dužinu a uschovejte ji na později. Papriky omyjte, odkrojte vršky a odstraňte semínka. Zeleninu dejte stranou.

    2. Příprava náplně: Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na střední teplotu. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte, dokud nezezlátnou, asi 5 minut.

    3. Vaření rýže: Do pánve přidejte rýži a krátce ji orestujte. Poté přidejte rajčatový protlak, vydlabanou rajčatovou dužinu, piniové oříšky a rozinky (pokud používáte), sušenou mátu, oregano, petrželku, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte.

    4. Dušení: Přilijte 100 ml zeleninového vývaru a směs nechte dusit na mírném ohni asi 10 minut, dokud rýže neabsorbuje většinu tekutiny. Směs by měla být ještě mírně nedovařená, protože se dovaří při pečení.

    5. Plnění zeleniny: Rajčata a papriky naplňte připravenou směsí. Naplněnou zeleninu přiklopte odkrojenými vršky (víčky). Zbylý zeleninový vývar nalijte do pekáče a přidejte 1 lžíci olivového oleje. Pokud chcete, můžete posypat vršky strouhankou pro křupavější povrch.

    6. Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C (356 °F). Pečte zeleninu v přikrytém pekáči asi 1 hodinu. Během pečení zeleninu občas přelijte výpekem, aby byla šťavnatá.

    7. Podávání: Gemista podávejte teplá nebo při pokojové teplotě, ideálně s čerstvým chlebem nebo řeckým jogurtem.


Tipy a triky:

  • Pokud chcete náplň ještě bohatší, přidejte do směsi rýže kousky feta sýra.
  • Pro autentickou chuť můžete do náplně přidat také kousky oliv nebo kapary.


NUTRIČNÍ ANALÝZA NA 1 PORCI
Energie 320 kcal • Tuk 15 g • Nasycený tuk 2,5 g • Cholesterol 0 mg • Vláknina 5 g • Protein 5 g • Sacharidy 42 g • Cukry 10 g • Sodík 450 mg

 

Tento recept na Gemista je jednoduchý a plný středomořských chutí, ideální pro vegetariánské menu. Vyzkoušejte ho a přeneste se do slunného Řecka přímo u vás doma!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Oobsah nejde zkopírovat