Tento recept je skvělou volbou, pokud toužíte po italské kuchyni a chcete nahradit klasické těstoviny za zdravější variantu. Zatímco bezlepkáři mají možnost sáhnout po těstovinách z quinoy, rýže či jiných alternativních obilovin, co si mají počít ti, kdo se obilovinám úplně vyhýbají? Co dělat, když vás láká talíř špaget s masovou omáčkou nebo thajské zelené kari s nudlemi?
V takových případech jsou skvělou alternativou nudle z dýně nebo cukety. Ačkoliv svou texturou nenahradí klasické pšeničné či jiné obilné těstoviny, jejich výhodou je, že je můžete bez obav konzumovat, aniž byste riskovali trávicí problémy či zánětlivou reakci imunitního systému.
Špagety ze špagetové dýně připravíte jednoduše tak, že dýni rozkrojíte napůl, položíte ji řízlou stranou dolů na pekáč a pečete při 400 °F asi 25-30 minut. Po upečení dýni necháte vychladnout a vidličkou vydlabete dužinu, která se přirozeně promění v nudle.
Pro cuketové nudle stačí použít obyčejnou škrabku na zeleninu, kterou cuketu nakrájíte na tenké proužky. Ty pak krátce osmahnete na olivovém oleji, ghí nebo kokosovém oleji. A voilà!
Když máte cuketové nudle hotové, můžete je servírovat s čímkoli, co byste normálně přidali na klasické těstoviny. Cuketové nudle mají jemnější a neutrálnější chuť, což se k boloňské omáčce skvěle hodí. Následuje můj oblíbený recept:
INGREDIENCE
-
- 2 středně velké cukety
- čerstvé bylinky
- 400 g mletého bio hovězího masa
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká cibule
- nasekaný česnek (volitlené)
- 1⁄4 polévkové lžíce drcených vloček červené papriky (podle vlastní chuti koření)
- 400 g rajčat
- ¼ lžičky mořské soli
- 1 špetka čerstvého černého pepře
- 200 g feta sýra (volitelné)
-
PŘÍPRAVA
-
- Cuketové nudle vytvořte pomocí škrabky nebo spiralizéru a dejte je stranou. Střed s jadérky uschovej a použij do nějakého dalšího cuketového receptu.
- Nasekejte bylinky (např. bazalku, koriandr, rozmarýn, tymián nebo jiné, které máte doma, nejlépe čerstvé).
- Smíchejte bylinky a mletým masem a vytvořte kuličky.
- Postavte velkou pánev na středně vysokou teplotu a přidejte olivový olej. Zahřívejte 1 minutu.
- Přidejte cibuli a hovězí kuličky, případně i česnek a vločky červené papriky, a za stálého míchání restujte asi 3 minuty.
- Přidejte rajčata, zakryjte poklicí a nechte dusit. Podle potřeby promíchejte.
- Na druhé pánvi orestujte cuketové nudle po dobu cca 2 minut.
- Přendejte nudle i omáčku na talíř. Můžete doplnit feta sýrem a bylinkami a ihned podávat.
-
Tipy a triky:
Na výrobu cuketových nudlí je dle mých zkušeností snazší použít škrabku, než spiralizér.
NUTRIČNÍ ANALÝZA NA 1 PORCI
Energie 652 kcal • Tuk 50,6 g • Nasycený tuk 22 g • Cholesterol 159 mg • Vláknina 3,6 g • Protein 35,4 g • Sacharidy 15,9 g • Cukry 11 g • Sodík 904 mg
Jsem specialistka funkční výživy a zabývám se holistickým přístupem ke zdraví a tvorbou jídelníčků pro řešení různých zdravotních problémů. Pomáhám lidem s chronickými potížemi zlepšit zdraví a realizovat jejich plný potenciál.