fbpx

Jídlem ku zdraví

Francouzský paradox

Ačkoli si moderní, zpracované potraviny získávají na popularitě ve vyspělých a rozvojových zemích, většina regionů si stále zachovává své jedinečné stravovací zvyklosti, které je odlišují od zbytku světa.

V této sérii článků s mezinárodní tematikou vyberu různé země a regiony a podělím se s vámi o některé z nejzajímavějších a nejpřínosnějších aspektů jejich kultury jídla a o tom, jak mohou obohatit naši vlastní. 

Pojďme se nyní kouknout na Francii.

Francouzský paradox

Typický den ve Francii začíná čajem nebo kávou a lehkou snídaní s chlebem nebo croissantem, máslem a džemem. Oběd je obvykle největší jídlo dne, obsahuje asi čtyři chody – „předkrm“ (typicky syrová zelenina, uzeniny nebo paštika), hlavní jídlo (obvykle červené maso nebo drůbež plus škrobová příloha a zelenina), sýr a nesmí chybět ani dezert (často ovoce). Večeře je většinou podobná obědu, ale menší.

Po celá léta vědci tento stravovací vzorec nechápali. Díky němu francouzi získávají přibližně 39 % energie z tuků, z toho 16 % z nasycených tuků. Asi 30 % tohoto nasyceného tuku pochází z másla. Jejich příjem vlákniny je relativně nízký a konzumují méně obilovin, ovoce, ořechů, fazolí a rýže než většina ostatních evropských zemí.

Vědci i laici kroutili hlavou nad touto vysoce tučnou stravu Francouzů a zároveň jejich notoricky nízkou mírou kardiovaskulárních onemocnění, a proto ji nazvali „francouzským paradoxemVědci se opakovaně pokoušeli dokázat, že červené víno je důvodem lepšího zdravotního stavu Francouzů. Ale existuje několik dalších faktorů, které pravděpodobně hrají stejně důležitou či důležitější roli.

Zdravé tuky

Mnoho potravin, které známe jako„tučné“,které jsou v paleo kruzích známé jako „na živiny bohaté“ a ve francouzských kruzích jako „lahodné“. Ve Francii se sýr podává téměř ke každému jídlu, hojně se používá máslo, často se konzumuje červené maso a maso z orgánů se často objevuje v paštikách, klobásách nebo v předkrmech.

Francouzské pojetí tučných jídel se liší od našich klasických pokrmů jako je knedlo-vepřo-zelo. Francouzi místo toho volí tŕeba kachnu a co se týče alkoholu, preferují kvalitní víno před pivem. Jejich strava tak zahrnuje vyváženou kombinaci omega mastných kyselin z kachního masa a bioflavonoidů a resveratrolu z červeného vína. Tyto látky společně působí synergicky, což zajišťuje dokonalé trávení a optimální rozklad tuků a cukrů v těle. Výsledkem je štíhlá linie a dobré zdraví.

Pro správné strávení tuků je nezbytné, aby mělo jídlo správný poměr omega mastných kyselin, což není případ pokrmů obsahujících hydrogenizované margaríny a rafinované oleje (slunečnicový, řepkový olej), které ucpávají mezibuněčné membrány a brání vylučování škodlivin.

Omega-3 mastné kyseliny obsažené v potravinách rostlinného původu mohou být ve formě kyseliny alfa-linolenovaé (ALA) např. v oleji z lněného semínka a v listové zelenině, či z živočišných zdrojů ve formě EPA (kyselina eikosapentanová) a DHA (kyselina dokosahexanová), nacházející se v tučných mořských rybách, běžně konzumovaných přímořskými národy. Omega 3 mastné kyseliny přitom ředí a čistí krev a při adekvátní konzumaci dokážou odstranit velké množství zdravotních problémů.

Přitom stačí jíst tučné mořské ryby dvakrát týdně, aby tělo získalo potřebné omega-3 mastné kyseliny. Nejvhodnější ryby jsou volně žijící ryby z čistých oblastí, například z Aljašky, i když jsou dražší jako např. makrela, sleď, sardinky, divoký losos a pstruh, které lze konzumovat čerstvé i konzervované. 

Omega-3 mastné kyseliny hrají totiž klíčovou roli v mnoha životních procesech, od regulace krevního tlaku po zvyšování imunity a protizánětlivé účinky. Mohou pomoci v prevenci a léčbě různých onemocnění.

Dá se tedy říct, že nasycené i nenasycené tuky nacházející se v tradičních živočišných i rostlinných produktech, mohou naše zdraví podporovat. Pokud je kachna chována v čistém prostředí a krmena její přirozenou stravou (ne granulemi), obsauje sice vysoce tučné maso, ale velká část tuku jsou nenasycenyé mastné kyseliny. Když ještě vyměníme knedlík a tepelně upravené oslazené zelí za čerstvou zeleninu a pivo za dobré víno, dostaneme zdravé a chutné jídlo.

Upřednostňování kvality potravin

Přestože jsou supermarkety ve Francii stále populárnější, hodně lidí pořád nakupuje na farmářských trzích nebo ve specializovaných obchodech, kde se mohou spolehnout na čerstvost a kvalitu potravin. Ve Francii není neobvyklé, že nakupující navštíví čtyři nebo pět různých obchodů jen kvůli potravinám, např. pekárnu, řeznictví, zeleninu, prodejnu sýrů či rybárnu.

Zde je výmluvná statistika o francouzských prioritách: průzkum zjistil, že asi 75 % Francouzů by preferovalo – za stejnou cenu – týden ve skromném hotelu s gurmánským jídlem, spíše než týden v luxusním hotelu s průměrným jídlem. V kontrastu s tím by pouze 10 % Američanů upřednostnilo gurmánské jídlo.

Ve Francii je jídlo prioritou i ve školách. Podívejte se na následující školní obědová menu (6):

Ze školky (ano, školky) ve Versailles:

  • Předkrm: nakrájená ředkev a kukuřičný salát s vinaigrette dresinkem a ozdobou z černých oliv
  • Hlavní: Pečená perlička (ve Francii se běžně jí místo kuřete); restovaná provensálská zelenina
  • Sýr: saint Paulin (polojemný, máslový sýr původně vyráběný mnichy)
  • Dezert: Vanilkový koláč a sušenky

A zde je typické menu pro školu v nejchudším městě Francie:

  • Předkrm: Strouhaná mrkev nebo chřestový salát
  • Hlavní: Hovězí jazyk nebo mleté ​​hovězí maso, těstoviny a zelená zelenina
  • Mléčné výrobky: Sýr nebo jogurt
  • Dezert: Ovocný salát s medovým sirupem

Pozitivní vztah k jídlu

Francouzi mají z obyvatel vyspělých zemí jeden z nejzdravějších vztahů k jídlu. Čas jídla je nanejvýš důležitý a jídlo je vnímáno jako společenský čas, kdy si užíváte rodinu a přátele.

To, co se můžeme naučit z francouzské kultury jídla, je, že je důležité pěstovat zdravý vztah k jídlu a jist kvalitní a nezoracované potraviny s 

A jaký máte vztah ke kvalitě jídla vy? Není vám jedno, co si dáte na talíř? A víte, co si na něj vlastně dát? Stáhněte si zdarma ebook „Jaká strava je pro vás ta pravá!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Oobsah nejde zkopírovat