fbpx

Rychlé paleo muffiny

Tenhle recept je celkem rychlý a snadný, takže ho klidně můžou zkusit i začátečníci. Paleo muffiny jsou plné zeleniny a masa a skvěle chutnají. Mají vysoký obsah bílkovin, nízký obsah sacharidů a nejlepší na nich je, že je můžeš jíst buď čerstvé nebo je připravit předem a ohřát je, až na ně budeš mít chuť anebo je jíst jen tak studené. Občas je peču večer, když vím, že následující ráno nebude čas na přípravu snídaně. Jsou přenosné a lze je v pohodě jíst i studené. Navíc jdou snadno přizpůsobit Tvým chutím. Můžeš přidat nebo odebrat zeleninu, vyměnit klobásu za slaninu nebo přidat svůj oblíbený sýr.

INGREDIENCE

  • 220 gramů kvalitní klobásy bez éček nebo stejné množství hub (třeba žampionů nebo shiitake)
  • 1 lžíce bio ghí nebo kvalitního sádla
  • ½ cibule, nakrájené na tenké plátky
  • ¾ hrnku červené papriky, nakrájené na tenké plátky
  • 1 1/2 hrnku čerstvého špenátu
  • 1 lžička nasekaného čerstvého oregana nebo ½ lžičky sušeného oregana
  • 9 vajec
  • mletý pepř
  • ¾ lžičky himalájské soli
  • ¼ hrnku kokosového nebo jiného rostlinného mléka

PŘÍPRAVA

  1. Předehřej troubu na 180 stupňů, plech na muffiny vymasti přepuštěném másle nebo vylož papírovými košíčky.
  2. Zahřej pánev na středně vysokou teplotu a přidej do ní nadrobno nakrájenou klobásu, 1 lžíci ghí, cibuli, papriku a oregano. Opékej, dokud cibule není zesklovatěná. Přidej do pánve špenát a zakryj ji poklicí. Vař cca 30 sekund, pak sejmi poklici a ingredience promíchej. Špenát by měl být zavadlý, ale stále ještě jasně zelený. Sundej pánev z plotýnky.
  3. Vyklepni vejce do velké mísy spolu s pepřem, solí a mlékem a ingredience dobře propoj.
  4. Nyní přidej do vaječné směsi klobásu a zeleninu a ingredience promíchej, dokud nebudou dobře propojeny.
  5. Rozděl směs na vymastěný plech na muffiny (celkem 12 porcí) tak, aby v každé formě bylo přibližně stejné množství náplně.
  6. Peč v předehřáté troubě po dobu 18-20 minut. Muffiny nech několik minut vychladnout a poté je vyjmi tak, že nejprve uvolníš jejich hrany pomocí nože.

Zde je několik tipů a triků, jak tyto vaječné muffiny ještě vylepšit:

  • Vyměň klobásu za proscuitto nebo kvalitní slaninu bez éček.
  • Můžeš použít jakýkoli druh mléka, který se Ti zamlouvá, já mám ráda kokosové nebo mandlové mléko.
  • Přidej několik malých kostek Tvého oblíbeného sýra.
  • Pokud je klobása mastná, tak ji po opečení na pánvi na chvíli lehce zabal do papírového ubrousku. Jinak může klobása vytvářet v troubě bubliny a na dně trouby může udělat pěkný nepořádek.
  • Muffiny můžeš zmrazit a opět ohřát v troubě.

NUTRIČNÍ ANALÝZA NA 1 PORCI (1 muffin)
Energie 143 kcal • Tuk 10 g • Cholesterol 158 mg • Vláknina 2 g • Protein 10 g • Sacharidy 4 g • Jednoduché cukry 1,3 g • Sodík 335 mg

Přidej komentář

error: Obsah je chráněný.
%d bloggers like this: