fbpx

Jak jíst játra? DIY jaterní pilulky

Při přechodu na zdravou celistvou stravu jsou pro člověka některé změny snadnější než jiné. Přechod od používání rafinovaného cukru k používání medu od včelaře nebo čistého javorového sirupu jako sladidla? Žádný problém. Příprava vývaru z kostí? Jednodušší už to být nemůže. Jíst víc másla a kokosového oleje? Ano, žádný problém! Ale co játra? Jak je do sebe dostat, když mají tak zvláštní chuť a konzistenci?

Navic populární námitkou proti konzumaci jater je to, že játra jsou zásobním orgánem toxinů v těle. I když je pravda, že jednou z funkcí jater je neutralizovat toxiny (jako jsou léky, chemické látky a jedy), tyto toxiny játra neuchovávají. Toxiny, které tělo nedokáže vyloučit, se pravděpodobně hromadí v tukových tkáních těla a nervovém systému. Na druhé straně, játra jsou úložným orgánem pro mnoho důležitých živin (vitamíny A, D, E, K, B 12 a folátů, a minerálů, jako je měď a železo). Tyto živiny poskytují tělu nástroje, které potřebuje, aby se zbavilo toxinů.

Nejmocnější superpotravina

  • Játra jsou v přírodě největším zdrojem biologicky dostupného vitaminu A. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení musíme vitamín A konzumovat ze zvířecích zdrojů, jako jsou játra. „Vitamin A“ v zelenině (např. v mrkvi) je karoten, který musí být následně v těle převeden na retinol, než jej budeme moci použít. Tohoto převodu jsou různí jedinci schopni v různé míře, u dětí a lidí se zdravotními problémy včetně poruch štítné žlázy může být dokonce až téměř zanedbatelný. Vitamin A v játrech je již retinol, takže ho tělo může použít.
  • Konzumace vitaminu A může pomoci napravit hormonální problémy. Podporuje zejména funkci štítné žlázy, játra jsou tedy nezbytností pro každého, kdo trpí hypotyreózou. Vitamin A také hraje klíčovou roli ve zdraví jater a v jejich detoxikaci.
  • Tradiční kultury považovaly játra za posvátné jídlo a jejich revitalizačním vlastnostem dávali velký důraz. Játra se používala zejména k podpoře plodnosti. Měly by je tedy pravidelně konzumovat páry, které se snaží otěhotnět.
  • Játry proti únavě! Ve slavné studii na zvířatech zabránila konzumace jater potkanům vyčerpání, a to i po dvouhodinovém plavání.
  • Porci jater (cca 70 gramů) bys měl(a) konzumovat alespoň 1–2krát týdně.

Níže uvedená tabulka uvádí obsah mikroživin v jablkách, mrkvi, červeném masu a hovězích játrech. Všimni si, že každá živina se v hovězích játrech vyskytuje v mimořádně vyšších hladinách než např. v jablkách nebo mrkví.

JABLKO (100 g)MRKEV (100 g)ČERVENÉ MASO (100 g)HOVĚZÍ JÁTRA (100 g)
Vápník3,0 mg3,3 mg11,0 mg11,0 mg
Fosfor6,0 mg31,0 mg140,0 mg476,0 mg
Hořčík4,8 mg6,2 mg15,0 mg18,0 mg
Draslík139,0 mg222,0 mg370,0 mg380,0 mg
Železo0,1 mg0,6 mg3,3 mg8,8 mg
Zinek0,05 mg0,3 mg4,4 mg4,0 mg
Měď0,04 mg0,08 mg0,18 mg12,0 mg
Vitamin AŽádnýŽádný40 IU53 400 IU
Vitamín DŽádnýŽádnýStopa19 IU
Vitamin E0,37 mg0,11 mg1,7 mg0,63 mg
Vitamín C7,0 mg6,0 mgŽádný27,0 mg
Vitamín B10,03 mg0,05 mg0,05 mg0,26 mg
Vitamín B20,02 mg0,05 mg0,20 mg4,19 mg
Vitamin B30,10 mg0,60 mg4,0 mg16,5 mg
Vitamin B50,11 mg0,19 mg0,42 mg8,8 mg
Vitamin B60,03 mg0,10 mg0,7 mg0,73 mg
Vitamin B98,0 mcg24,0 mcg4,0 mcg145,0 mcg
BiotinŽádný0,42 mcg2,08 mcg96,0 mcg
Vitamin B12ŽádnýŽádný1,84 mcg111,3 mcg

Pokud nemůžeš játra pozřít, zkus si vyrobit domácí paštiku s větším množstvím másla a karamelizovanou cibulí, která může pomoci zamaskovat jejich chuť. Nebo můžeš umlít bio kuřecí játra, smíchat je s mletým hovězím masem a vytvořit masové kuličky. A přidat třeba ještě česnek.

Jaký je ale můj nejoblíbenější způsob, jak získat léčivou dávku jater? Jaterní pilulky! 

Pokud si dáš pár těchto domácích „pilulek“ s každým obědem, doplníš živiny z jater bez případného odporu. Ještě lepší je, že játra jsou syrová, takže všechny enzymy a živiny jsou velmi účinné. Jíst vařená játra sice stále dodává tělu živiny, ale množství některých vitamínů (např. některé vitamíny skupiny B) se vařením snižuje.

Protože játra jsou syrová, je vhodné se ujistit, že jsou čerstvá. Dobré je kupovat bio kuřecí nebo hovězí játra od farmáře. Ideální je, když játra zmrazí ihned po porážce zvířat. Navíc játra by se měla konzumovat, pouze pokud pocházejí ze zvířat chovaných na pastvinách, bez obsahu hormonů a antibiotik. Produkty z pasených zvířat, které nejí konvenční granulovanou stravu, mají mnohem vyšší obsah živin než živočišné produkty pocházející z komerčních chovů. Běžná játra ze supermarketu tak nedoporučuji.

Jako vejce vejci? Ani náhodou!

Maso ze zvířat chovaných na pastvinách má 2–4krát více omega-3 mastných kyselin než maso ze zvířat z komerčního chovu. A ukázalo se, že vejce od slepic chovaných venku obsahují až 19krát více omega-3 mastných kyselin než klasické vejce z velkochovu! Kromě těchto nutričních výhod jsou živočišné produkty chované na pastvinách prospěšné pro farmáře, místní komunity a životní prostředí.

DIY jaterní pilulky

Pokud nechceš jaterní pilulky vyrábět doma sám(a) nebo nemáš přístup k bio játrům, doporučuji koupit sušená játra v kapslích.


INGREDIENCE

  • Bio játra ze zvířat pasených na trávě. Používej pouze játra nejvyšší kvality. Pokud byla zmrzlá, rozmraz je.

PŘÍPRAVA

  1. Játra opláchni a osuš. Ostrým nožem játra opatrně nakrájej na kousky velikosti pilulky. Oddělené kousky polož na pečící papír. Dej do mrazáku a zmraz je do tuhého stavu.
  2. Přendej zmrazené „jaterní pilulky“ do vzduchotěsné nádoby a ulož je do mrazáku. Nech je tam po dobu 14 dnů, abys zabil(a) všechny případné patogeny, které by se tam mohly vyskytovat, pak je teprve můžeš začít konzumovat.
  3. Hurá, po dvou týdnech čekání si již můžeš dát svých několik „jaterních pilulek“ denně. Nadále je uchovávej v mrazáku.

Pochlub se nám, jíš pravidelně játra? Jaký je Tvůj oblíbený způsob, jak jíst játra?

Přidej komentář

error: Obsah je chráněný.
%d bloggers like this: