fbpx

Kachna na víně s jablky a s pečenou zeleninou

Tohle je skvělý recept pro víkendový nebo sváteční oběd. Je to perfektní pokrm, který můžeš péct celé odpoledne. Můžeš si být jist(a) tím, že jeho vůně bude lákat i sousedy. Nejlépe tohle jídlo samozřejmě chutná, pokud je kachna od soukromého chovatele. Pokud byla kachna zmražená, tak by měla být před samotným pečením důkladně rozmrazena. V ideálním případě bys ji měl(a) přenést z mrazničky do chladničky cca 24 hodin před tím, než ji dáš do trouby. Kachna potřebuje normálně péct dobré 2,5 hodiny, v závislosti na její velikosti. Pokud je maso velmi jemné, kůže tmavě hnědá a nohy se dají snadno odtáhnout od těla, měla by být hotová. Pokud chceš zachovat kachní tuk a vývar, a použít je pro další vaření, přelij výpek přes sítko do misky a vlož do chladničky. Tuk se oddělí, zůstane nahoře a ty ho pak můžeš odebrat.

INGREDIENCE

  • 1 šťastná kachna
  • 2-3 bio jablka
  • 2 dcl červeného vína
  • 2 dcl zeleninového vývaru nebo filtrované vody
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 2 větvičky tymiánu
  • 2 lžíce bio sádla nebo ghí
  • sůl
  • 2 cibule, nakrájené na čtvrtky
  • 4 stroužky česneku, oloupané
  • 6 snítek tymiánu
  • 4 (čerstvé) bobkové listy
  • 4 mrkve, nakrájené na silné plátky
  • 3 řapíky celeru, nakrájené na silné plátky
  • 2 lžíce hustého rajského protlaku bez éček
  • 650 g bio brambor, nakrájených na 3cm kostky
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo filtrované vody
  • 360 g mraženého hrášku

PŘÍPRAVA

1. Kachnu omyj a odřež z ní přebytečný tuk a kůži (nemusíš, pokud máš kachnu krmenou trávou).

2. Jablka zbav jadřinců, nakrájej na čtvrtky a naplň jimi očištěnou kachnu.

3. Dej kachnu na pekáč, podlij 2 dl vývaru, červeným vínem a přidej koření (tymián, pepř, nové koření a bobkový list).

4. Vlož kachnu do trouby a peč na 175° C přibližně 20 minut. Poté teplotu sniž na 125° C a peč do měkka (trvá to přibližně 2 hodiny, přičemž záleží dle velikosti kachny). Po celou dobu pečení kachnu přelévej výpekem.

5. Potom, co dáš kachnu do trouby, si připrav zeleninu. Nakrájej cibuli na čtvrtky, oloupej česneky, nakrájej mrkev na kolečka, brambory na kostičky, řapíkatý celer na malé kousky.

6. Vymaž plech sádlem a rozprostři na něj nakrájenou zeleninu. Peč cca 55 minut.

7. Poté, co je zelenina upečená, ji dej do hrnce a vlij k ní protlak. Povař takto zeleninu dalších 5 minut. Osol ji, opepři, na závěr vmíchej hrášek, který povař maximálně další 2 minuty.

Přidej komentář

error: Obsah je chráněný.
%d bloggers like this: