fbpx

Jídlo a jeho vliv na dlouhověkost

Dlouhověkost je téma, které je hojně diskutováno. Kdo by se nechtěl dožít vysokého věku, a ještě k tomu si pak stáří užít ve zdraví! Ale aby se tak stalo, tak je třeba podniknout určité kroky již v rané fázi dospělosti – např. mít dostatečnou tělesnou aktivitu, dostatek spánku, minimum stresu (psychického, fyzického i fyziologického), sociální kontakt a stravu obsahující ty správné živiny. Podle dostupných studií jsou s delším životem a sníženým výskytem chronických nemocí spojovány následující potraviny:

Ryby a mořské plody

U jedné studie zkoumali vědci 2 700 zdravých dospělých nad 65 let, a to po dobu šestnácti let. Zjistili, že jedinci s vyššími hladinami všech tří mastných kyselin, které se nachází v rybách (DHA, EPA, DPA), měli nižší riziko úmrtí.

DHA byla spojena se 40% snížením rizika úmrtí na srdeční choroby

EPA byla spojena s nižším rizikem infarktu

DPA byla spojena s nižším rizikem úmrtí na cévní mozkovou příhodu

U zkoumaných osob s vysokými hladinami všech těchto tří mastných kyselin bylo o 27% méně pravděpodobnější, že během studie zemřou. V průměru žili o 2 roky déle než ti s nižšími hladinami těchto kyselin.

Podle této studie, myši, které byly krmené stravou bohatou na mastnou kyselinu DHA, žily déle a měly lepší mozkové funkce než zvířata krmená stravou s vysokým obsahem nasycených tuků.

Jiná studie, prováděná na háďátkách, zjistila, že konzumace rybího oleje může prodloužit život prostřednictvím autofagie (programované buněčné smrti).

Upřednostňujte divokého lososa před norským lososem z farmy, neboť ty v sobě často akumulují nezdravá množství špatných mastných kyselin. Ryby na farmách jsou kromě toho krmeny antibiotiky a mohou tak u lidí narušovat střevní mikroflóru.

Olivový olej

Řada vědců spojuje olivový olej s dobrým zdravím a dlouhým životem u lidí, kteří jedí středomořskou stravu.

Spotřeba 25 mililitrů olivového oleje denně snížila v klinickém hodnocení u 182 zdravých mužů oxidaci DNA.

Další studie, tentokrát vedená na krysách, je rozdělila do dvou skupin. Jedna skupina byla krmena slunečnicovým olejem a druhá olivovým olejem. Více než 40% krys ze skupiny krmené slunečnicovým olejem zemřelo na rakovinu, zatímco u skupiny ​​krmené olivovým olejem došlo k velmi malému počtu úmrtí na rakovinu. I další podobné studie zjistily, že zvířata při konzumaci olivového oleje žijí déle a mají snížené riziko rakoviny.

Olivový olej je bohatý na zdravé mononenasycené tuky a antioxidanty (fenoly, secoiridoidy a lignany). Tyto antioxidanty mohou prodloužit život díky tomu, že z těla odstraní zánětlivé volné radikály.

Olivový olej je vždy nejlepší kupovat v tmavých lahvích, aby se zamezilo jeho oxidaci. Taky je dobré nevystavovat olivový olej zbytečně vzduchu nebo teplu a oleje kupovat z důvěryhodného zdroje.

Ořechy

Studie zaměřená na téměř 119 000 lidí zjistila, že u těch, kteří denně konzumovali ořechy, byla menší pravděpodobnost, že zemřou na rakovinu, srdeční choroby a onemocnění dýchacích cest. Celkově bylo u těchto osob o 20% méně pravděpodobné, že během studie zemřou než u lidí, co se vyhýbali ořechům.

Měj ale na paměti, že bys neměl(a) konzumovat ořechy v případě, že na ně máš potravinovou alergii nebo intoleranci.

Čokoláda

Ekvádorské kakaové boby patří k těm nejkvalitnějším.

Studie, provedená na téměř 21 000 dospělých lidí zjistila, že ti, kteří denně konzumovali až 100 gramů čokolády, měli nižší riziko srdečních onemocnění.

Další studie rozdělila 470 mužů do dvou kategorií. Na ty, kteří jedí hodně čokolády, a na ty, kteří ji nejedí vůbec nebo jen v malém množství. Muži ze druhé skupiny měli dvakrát větší pravděpodobnost úmrtí na infarkt, zatímco ti ze skupiny první měli nižší krevní tlak a zlepšenou citlivost na inzulín.

Ve studii na potkanech jim kakao v dávce 24 mg / kg tělesné hmotnosti denně prodloužilo život a zlepšilo kognitivní výkon.

Vláknina a butyrát

Butyrát je mastná kyselina s krátkým řetězcem produkovaná během kvašení střevními bakteriemi. Krmení butyrátem zvýšilo ve studii u octomilek jejich maximální délku života o 30–50%. Podobné prodloužení života pomocí butyrátu bylo pozorováno také u háďátek.

Jedním z primárních mechanismů, kterými může butyrát prodloužit život, je změna při kopírování genů, které kódují enzymy podporující dlouhověkost (např. glutathion S-transferáza a superoxiddismutáza).

Hladinu butyrátu v těle lze zvýšit jeho doplňováním nebo konzumací rezistentního škrobu a nestravitelné vlákniny, které jsou pak fermentovány bakteriemi v tlustém střevě.

Černá rýže

Studie na octomilkách zjistila, že extrakt z černé rýže může zvýšit průměrnou délku života o 14% prostřednictvím regulace genů důležitých pro antioxidační systém (např. SOD1, SOD2, CAT, Mth a Rpn11).

Borůvky

Extrakty z borůvek podávané octomilkám i háďátkům vedly k prodloužení jejich života o 10%.

Extrakt z borůvek může prodloužit délku života aktivací určitých genů (např. SOD, CAT a RPn11), a blokací genů jiných (např. MTH).

Jablka

Octomilky žily o 10% déle, když byly krmeny stravou bohatou na jablečné polyfenoly.

Stejně jako u borůvek bylo takovéto prodloužení života spojeno se schopností polyfenolů aktivovat nebo blokovat určité geny (SOD, CAT, MTH a Rpn11).

Nektarinky

Nektarinky mohou prodloužit život a zlepšit zdravotní stav díky pozitivnímu vlivu na metabolismus glukózy a omezení oxidačního poškození.

Granátové jablko

Také šťáva z granátového jablka dokáže prodloužit délku života, což bylo prokázáno u octomilek.

Přidej komentář

error: Obsah je chráněný.
%d bloggers like this: