fbpx

Jak na ledvinové kameny

Ledvinové kameny jsou poměrně častým a bolestivým stavem, který se vyskytuje i u jinak zdravých pacientů. Kameny se nejčastěji vyskytují u dospělých jedinců ve věku 20 až 50 let. Jakmile se u někoho kámen vytvoří, má mnohem větší pravděpodobnost, že se u něj v budoucnu vyvine další kámen. Jako většina chronických onemocnění se výskyt ledvinových kamenů za posledních 30 let zvyšuje. Je to pravděpodobně způsobeno řadou změn ve stravování a životním stylu, které se v našich životech udály za poslední desítky let, a které často nevedou k dobrému zdraví.

Co jsou ledvinové kameny?

Kameny mohou být vytvořeny z různých látek. Nejběžnější kameny jsou ze šťavelanu vápenatého (vápníku a šťavelanu), který krystalizoval v močových cestách. Mezi další typy patří kameny z fosforečnanu vápenatého nebo struvitové kameny vytvářené bakteriemi štěpícími močovinu u lidí s infekcemi vylučovacího traktu. Lidé s určitými metabolickými zvláštnostmi mohou vytvářet kameny z kyseliny močové nebo cystinu.

I když jsou kameny samy o sobě dostatečně bolestivé, mohou vést k vážnějším stavům, jako je obstrukce močových cest, trvalé poškození ledvin a dokonce život ohrožující infekce, pokud nejsou odstraněny.

Moderní medicína používá k léčbě ledvinových kamenů chirurgické odstranění nebo rázové vlny k rozbití většího kamene na menší průchodné kousky. Existuje několik konvenčních dietetických doporučení pro prevenci budoucí tvorby kamenů. Většina těchto rad směřuje k vyhýbání se látkám, ze kterých je kámen složen, ale nezabývá se příčinou, kvůli které se kámen vytvořil.

Tradiční medicína nabízí několik strategií, které Ti pomohou snížit riziko kamenů, ať už jsi je měl dříve, nebo se často vyskytují ve Tvé rodině. Níže jsou uvedeny mé nejlepší tipy pro prevenci a léčbu ledvinových kamenů pomocí jednoduchých změn stravy.

Konzumuj potraviny bohaté na hořčík a vitamíny B:  

Hořčík má široké spektrum účinků, působí na svalové křeče, bolesti hlavy, únavu, nespavost, úzkost, zácpu, bolesti zad, unavený mozek…  Výzkumy naznačují, že může snížit riziko tvorby kamenů. Stejně tak může pomoci již vytvořené kameny rozpustit. Je jedním z magických doplňků stravy, které pomáhají s velkým množstvím nemocí bez rizika toxicity. Protože je těžké získat dostatečné množství hořčíku i z té nejzdravější stravy, měl by každý v rámci prevence užívat denně udržovací dávku hořčíkového doplňku.

Ujisti se, že přijímáš hořčík v dostatečném denním množství, tedy více než 400 mg denně (což platí v rámci prevence). Při již nastalých potížích s kameny je potřeba denně suplementovat nejvyšší možné dávky hořčíku, které Tvé tělo snese. Pokud má tělo hořčíku nadmíru, vyloučí ho stolicí. Hořčík je tedy potřeba dodávat v takové míře, aby na jeho suplementaci neodpovídalo tělo průjmem. U každého jedince je tato hranice jiná. Hořčík je třeba dodávat ve vstřebatelné podobě, na internetu (v lékárnách nebývá velký výběr) hledej formy jako magnesium citrát, magnesium malát, případně magnesium threonát nebo magnesium taurát. Výhodná může být kombinace několika hořčíků (např. ráno magnesium malát a/nebo magnesium taurát a/nebo magnesium threonát a večer magnesium threonát). Magnesium bisglycinát je spíše nevhodný, protože aminokyselina glycin může být u některých lidí přeměněna na oxaláty. Z potravin konzumuj hodně brokolice, zelí, květáku, bok choy, másla a sýry od krav pasených na trávě a lněná semínka (lžíci čerstvě mletých lněných semínek s každým jídlem či alespoň jednou denně), Tyto potraviny mají nízký obsah oxalátu a zároveň vysoký obsah hořčíku a vitamínů B. Pamatuj, že nedostatek hořčíku může způsobit i pití kávy, takže to s ní nepřeháněj.

Stejně jako hořčík, tak i vitamíny skupiny B pomáhají zlepšit množství alkálií v těle a snižovat tvorbu volného oxalátu a kyseliny močové. Měl bys tedy zvážit i suplementaci vysoce kvalitním B komplexem. Hledej přípravek s předem aktivovanými formami vitamínů B, jako je pyridoxal-5-fosfát (B6), methylfolát (B9), methylkobalamin (B12), riboflavin-5-fosfát (B2) a benfotiamin (B1). Metylové skupiny jsou v aktivní formě a budou tělem lépe využity. Pro vstřebání hořčíku potřebuje tělo dostatek vitamínu B6 (aktivní forma p-5-p), aminokyseliny taurinu (nachází se např. v taurátu hořečnatém nebo lze koupit samostatně) a draslíku.

Doporučuji: citrát hořečnatý (ráno – nabuzuje) a/nebo malát hořečnatý (ráno – nabuzuje) a/nebo threonát hořečnatý (vhodný ráno i večer), methyl b-complex nebo b-right complex nebo raw b-complex.

Vyrovnej svou hladinu vitamínů rozpustných v tucích

Ke správnému metabolismu vápníku v naší stravě a v krvi potřebujeme více než jen vitamín D. Také vitamín A a vitamín K2 jsou živiny, které jsou zásadní pro metabolismus vápníku a pro to, aby se vápník z naší stravy ukládal do našich kostí a ne do našich tepen nebo orgánů.

U lidí s ledvinovými kameny jsou hlavními podezřelými nedostatek vitaminu A, vitamin K2 a nadbytek vitaminu D, a to jak z hlediska absolutních množství, tak z hlediska poměrů mezi vitaminy. Je tedy důležité, aby tyto živiny byly vyváženy, zejména vitamin A s vitaminem D, protože nadbytek jednoho vede k nedostatku druhého. Nadbytek vitaminu D považován za rizikový faktor ledvinových kamenů i v konvenčním lékařském světě a studie ukazují, že lidé vystavení vysokým úrovním slunečního záření (jako plavčíci ) jsou vystaveni vyššímu riziku vzniku kamenů. Je zajímavé, že dostatečný příjem vitamínu A chrání před přebytkem vitamínu D.

Vitamin K2 také může hrát svou roli ve vývoji ledvinových kamenů. Pacienti s ledvinovými kameny vylučují protein (závislý na vitamínu K2) v jeho neaktivní formě. Tato forma je při zabraňování tvorby krystalů šťavelanu vápenatého 4-20 krát méně účinná než jeho aktivní forma, což naznačuje, že nedostatek vitamínu K2 je jednou z hlavních příčin ledvinových kamenů.

Jak tedy můžeš v rámci své stravy získat více vitamínu A a vitamínu K2? Pro pokrytí potřebné dávky vitamínu A můžeš jíst kvalitní orgánové maso (např. bio játra), kvalitní rybí olej, vaječné žloutky a bio (nepaterizované) plnotučné mléčné výrobky. Vitamín K2 najdeš v játrech, v bio nepasterizovaných mléčných výrobcích (např. v ghí, másle, plnotučných sýrech) nebo v nattu (fermentovaná sója s velmi výraznou chutí). Pokud budeš tyto živiny suplementovat z doplňku, dodávej vitamín A v množství kolem 5 000-10 000 IU denně, a to nejlépe z extra panenského oleje z tresčích jater. Snaž se také omezit konzumaci alkoholu, protože nadměrný metabolismus alkoholu může narušit využití vitaminu A, což vede k jeho nedostatku.

Doporučuji doplňovat: bio játra pro vitamín A, K2 a D, bio vejce pro vitamíny A a D, kvalitní rybí olej pro vitamíny A a D (Rosita nebo Blue Ice), vitamín K2 ve formě MK7 v all-trans formě nebo zde.

V případě nedostatku vitamínu D je nejlepší hladinu optimalizovat tím, že budeš trávit dostatek času na slunci, jíst potraviny bohaté na vitamín D, včetně tučných ryb (divoký losos), hovězích jater a vaječného žloutku, a užívat doplňky vitamínu D. Nech si testovat hladinu vitaminu D (25-OH vitaminu D) alespoň dvakrát ročně, a udržuj jeho hladinu nad 50 ng/ml.

Používej bylinky na podporu ledvin:

Chanca Piedra, známá také jako „drtič kamenů“, je populární bylinnou pro léčbu ledvinových kamenů. Bylina pomáhá předcházet tvorbě kamenů ze šťavelanu vápenatého a snižuje velikost již existujících kamenů.

Mezi další byliny, o kterých je známo, že podporují ledviny a snižují riziko tvorby ledvinových kamenů, patří petržel (listová nebo kudrnka), kopřiva, ibišek a list medvědice lékařské (uva ursi). Doporučuji denně pít kopřivový, petrželový nebo medvědicový čaj. V některých případech může pomoci také D-manóza, což je sacharid, který pomáhá vyplavovat bakterie z ledvin. 

Moje oblíbená bylina na ledviny je petržel, která je bohatá na flavonoidy včetně apigeninu, crisoeriolu a luteolinu, a na karotenoidy lutein a zeaxanthin, které mají silné antioxidační vlastnosti.

Přidej citrón do vody

Voda s citronem je čistícím a alkalizujícím nápojem, a navíc pomáhá při snižování tvorby kamenů díky obsahu kyseliny citrónové.

Kyselina citronová (nezaměňovat s vitaminem C nebo kyselinou askorbovou) inhibuje tvorbu kamenů a rozbíjí malé kameny, které se začínají tvořit. Funguje několika různými způsoby. Citrát se váže v moči na vápník a snižuje tak množství vápníku dostupného pro tvorbu kamenů ze šťavelanu vápenatého. Zabraňuje také drobným krystalům šťavelanu vápenatého, které jsou již vytvořeny v ledvinách, aby rostly a shlukovaly se do větších kamenů. Také dělá moč méně kyselou, což inhibuje tvorbu šťavelanu vápenatého a kamenů z kyseliny močové. Citron obsahuje také vitamín B6, který snižuje tvorbu ledvinových kamenů.

Doporučuji během dne vypít cca půl hrnku citronové šťávy, přidané do vody. Tím získáš stejné množství citrátu draselného, jaké je stanoveno ve standardních farmaceutických léčebných postupech pro redukci ledvinových kamenů. 

Tip: zkus přidat půl hrnku (nebo více) citronové nebo limetkové šťávy do litrové láhve vody a popíjej ji po celý den. Můžeš zkusit přidat nepasterizovaný jablečný ocet, který také obsahuje kyselinu citronovou a je alkalizační přísadou v nápojích.

Výzkum ukazuje, že vysoké dávky vitamínu C bez vysokých dávek vitamínu B6 můžou zvýšit množství štavelanů v těle a zvýšit riziko tvorby ledvinových kamenů. Suplementuj vitamín C do množství 300 miligramů denně nebo doplň 10 mg vitamínu B6 na 1 gram vitamínu C, pokud se rozhodneš suplementovat větší množství vitamínu C.

Omez solení a používej kvalitní sůl

Nadměrná konzumace soli může podporovat tvorbu kamenů u lidí, kteří jsou k ní náchylní. Bylo prokázáno, že nadměrný příjem sodíku je spojen se zvýšeným vylučováním sodíku a vápníku močí a lidé, kteří konzumovaly nejvyšší hladiny sodíku, měly tendenci k největšímu vylučování vápníku močí. Vyšší vylučování vápníku může vést k tvorbě ledvinových kamenů, zvláště pokud je příjem tekutin nedostatečný. Velké množství soli bývá přijímáno prostřednictvím potravin, jako jsou uzeniny (např. slanina), konzervované potraviny, kvašené okurky, kysané zelí, nebo jednoduše přidáním velkého množství soli do jídla. Menší množství kvalitní (himalájské) soli je vhodné, ale konzumace slaniny a k tomu malého množství rostlinných potravin pravděpodobně překročí Tvoji potřebu sodíku. Sodík totiž musí být v rovnováze s draslíkem (který je především v zelenině), což je základní elektrolyt, který může eliminovat negativní účinky nadbytku sodíku. 

Jez vyvážené množství draslíku z potravinových zdrojů jako jsou rajčata, brambory, banány, listová zelenina, dýně nebo avokádo.

Při solení používej keltskou mořskou sůl, redmondskou pravou sůl nebo himálajskou sůl. Tyto soli jsou pro tělo zdravější, pomáhají optimalizovat produkci buněčné energie a objem tekutin v buňkách i mimo ně.

Sniž přijímané množství fruktózy

Výzkum ukázal, že vyšší příjem fruktózy může způsobit mnoho abnormalit pozorovaných u metabolického syndromu, včetně zvýšených triglyceridů, a to v důsledku zvýšení produkce kyseliny močové. Vysoký příjem fruktózy nejen vytváří nadbytek kyseliny močové, ale také snižuje její vylučování močí.

Fruktóza z ovoce je obecně v pořádku. Mezi ovoce s nižším obsahem fruktózy a šťavelanů patří citrony, limetky, zelená jablka, borůvky, třešně, jahody a ostružiny. Nepoužívej sladidla s vysokým obsahem fruktózy (jako agávový nebo kukuřičný sirup, ale také med) a nepij velké množství ovocné šťávy s vysokým obsahem fruktózy. Nápoje slazené glukózo-fruktózovým sirupem nejsou vhodné v žádných případech, bez ohledu na zdraví Tvých ledvin.

Zlepši svou střevní motilitu:  

Zlepšení frekvence a konzistence stolice je klíčovým detoxikačním konceptem. Ideální je jít na toaletu alespoň 1-2krát denně. Pokud sníš večeři v 19 hodin, odpad z tohoto jídla by měl být vyloučen stolicí do 19:00 následujícího večera. Je opravdu důležité optimalizovat hydrataci. Motilitu střev dále zlepší konzumace protizánětlivé stravy s dobrými zdroji vlákniny, jako jsou chia semínka a lněné semínko, vývary z kostí, fermentované potraviny a kvalitní probiotika.

Optimalizuj svou hydrataci

Pro snížení tvorby ledvinových kamenů je naprosto nezbytná opravdu dobrá hydratace. Doporučuji vypít alespoň 1-2 hrnky vody během prvních 20 minut po probuzení a snažit se vypít asi 1 litr vody předtím, než se nasnídáš.

Vřele doporučuji pořídit si dobrý systém filtrace vody, jako je Berkey popřípadě reverzní osmózu s následným doplněním minerálů do přefiltrované vody.

Jezte protizánětlivou stravu

Je důležité zaměřit se na konzumaci skutečných potravin, které jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu a mikroživiny. Důležité je také omezit spotřebu obilovin, škrobů a cukrů, protože tyto potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi a podporují záněty v těle.

Zdravé tuky jsou obsaženy v avokádu, olivách, olivovém oleji, másle od pasených krav, bio vejcích a bio živočišných produktech. Doporučuji kupovat bio produkty, produkty od zvířat chovaných na pastvě nebo krmených trávou, protože ty mají nejvíce živin a zároveň nejmenší obsah toxinů. Konzumuj hodně zeleniny, ovoce a bylinek, které jsou bohaté na antioxidanty, a které snižují zánět v těle.

Zvaž dietu s nízkým obsahem šťavelanů

Pokud trpíš na ledvinové kameny obsahující šťavelan vápenatý (cca 80 % ze všech druhů kamenů), měl bys zvážit dietu s nízkým obsahem šťavelanů (oxalátů). Hlavními potravinami, které je třeba omezit, jsou: rebarbora, ořechy, semínka, čokoláda, špenát, řeřicha, batáty a brambory, červená řepa či maliny. Pokud běžně konzumuješ 10 porcí těchto potravin týdně, zkus je snížit na minimum.

Závěr

Ledvinové kameny způsobují mnoho bolesti a utrpení a mohou vést k trvalému poškození ledvin a močového systému. Je důležité porozumět hlavním příčinným faktorům a dodržovat přirozené podpůrné strategie, které podporují zdravou funkci ledvin.

Pokud máš ledvinové kameny, zkus postupovat podle výše uvedených tipů a uvidíš, zda se Tvoje kameny zmenšují nebo dokonce zmizí!

Přidej komentář

error: Obsah je chráněný.
%d bloggers like this: