fbpx

Bezlepkové flatbread bagely z quinoy a avokáda

Tyto ploché bagely jsou nejen zdravé, ale také chutné. Jsou pečené v troubě a skládají se z několika málo jednoduchých ingrediencí. Placky můžou být součástí vynikající snídaně nebo třeba svačiny. Možnosti jsou ale nekonečné, a díky tomu je tento recept dokonalým zážitkem. V receptu není použit žádný olej, cukr, lepek, ani žádné rafinované přísady.

Quinoa je jedinečné zrno, které se v Andách pěstuje po celá staletí. Byla klíčovou součástí předkoloniální stravy Inků, protože je velmi výživná a má vysoký obsah bílkovin. Obsahuje vysoké množství flavonoidů, včetně kvercetinu a kempferolu, což jsou silné rostlinné antioxidanty s mnohými zdravotní přínosy. Účinkují proti zánětu, proti virům, proti rakovinně a také třeba proti depresi. Studie také prokázaly, že quinoa může zlepšit metabolismus a snížit hladinu krevního cukru a triglyceridů.

Není divu, že Inčtí válečníci jedli kuličky z quinoy a tuku, aby se udrželi fit na dlouhých pochodech a v bitvách. Dokonce i NASA navrhla quinou jako ideální potravinu pro dlouhodobé kosmické lety.

 INGREDIENCE

  • 300 g quinoy
  • 200 g mandlí
  • 2 lžíce ​lněného semínka
  • 2 lžíce sezamového semínka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka kvalitní soli
  • 1 avokádo
  • šťáva z 1 bio citrónu
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu (volitelné)
  • 190 ml vody

PŘÍPRAVA

  • Předehřej troubu na 170 °C a plech pořádně vymaž, popřípadě vylož papírem na pečení.
  • Dej mandle a semínka do vysokorychlostního mixéru a mixuj, dokud nedosáhneš konzistence mouky. Tu pak přendej z mixéru do mísy.
  • Dej quinou do sítka s jemnými oky a dobře ji propláchni pod tekoucí vodou po dobu dvou minut. Tím se z ní odstraní saponiny, způsobující hořkost.
  • Dej propláchnutou quinou, vodu, sůl a prášek do pečiva do mixéru a mixuj po dobu jedné minuty. Výsledná směs by měla být hladká, aniž by zrnka quinoy zůstala viditelná.
  • Do mixéru vlož oloupané a vypeckované avokádo a přidej k němu i citrón a popřípadě med nebo javorový sirup (pokud chceš bagely sladší). Následně vše promixuj. Poté přidej avokádovou směs ke zbytku těsta v míse a smíchej dohromady. Mělo by vzniknout lepkavé, ale zároveň pevné těsto.
  • Z těsta vytvaruj kuličky (cca 7 kousků), které jemně rozválej na placku. Doprostřed můžeš udělat díru (např. obrácenou stranou vařečky) a vytvořit tak tvar bagelu. Polož je na plech tak, aby se nedotýkaly.
  • Peč cca 20 minut. Během pečení je zkontroluj a pokud spodní strana zlátne více než horní, otoč je. Chceš-li zkontrolovat, zda jsou hotové, propíchni pár z nich špejlí a pokud vyjde čistá (plus svrchní strana je dozlatova), jsou hotové.
  • Před konzumací je nech úplně vychladnout.
  • Skladování: Chlazení není nutné. Spotřebuj do 5 dnů.

Tipy a triky: Místo bagelů můžeš udělat jen placky bez díry uprostřed, pokud Ti to tak vyhovuje víc. A vlastně je vůbec nemusíš dělat ploché, ale klidně můžeš udělat vyšší housky, pouze přidáš lžičku prášku do pečiva navíc a a pečeš je v troubě o něco déle, než je uvedeno v této verzi receptu (cca o 10 minut déle).

Přidej komentář

error: Obsah je chráněný.
%d bloggers like this: