fbpx

Batátová míchanice, barevně vyladěná snídaně inspirovaná podzimem

Tahle batátová míchanice může být jak Tvojí slanou snídani, tak třeba i brunchem. Pokrm je připravený z na kostičky nakrájených sladkých brambor, klobásy bez konzervantů, červené papriky, cibule a koření. Je to barevně vyladěná snídaně inspirovaná podzimním obdobím. Krása batátových pokrmů ale spočívá v tom, že zatímco oslavuje barvy a esenci podzimu, je to recept na snídani, která je vhodná pro všechna roční období.

INGREDIENCE

  • Bio ghí nebo bio sádlo
  • 2 kvalitní klobásy bez konzervantů, na kostičky nakrájené
  • 2 menší batáty, oloupané a nakrájené na malé kostičky
  • 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • Sůl
  • Černý pepř
  • 1/4 čajové lžičky papriky
  • 1/4 čajové lžičky italských bylinek
  • 2 čajové lžičky nasekané čerstvé petrželky
  • 1 jarní cibulka, nasekaná
  • 1/4 hrnku strouhaného Parmazánu nebo sýru Gruyére
  • 2 vejce (volitelné)

PŘÍPRAVA

  1. Zahřej velkou nepřilnavou pánev (já mám ráda třeba litinovou) na středně vysokou teplotu. Jakmile je pánev rozpálená, přidej asi 1 lžíci oleje, klobásu a několik minut ji opékej.
  2. Dále přidej do pánve cibuli a červenou papriku a ty na pár chvil restuj s klobásou do zlatohněda (je-li třeba trochu více oleje, přidej ho); dál přihoď česnek, špetku nebo dvě soli a čerstvě mletého černého pepře, papriku a italské koření a míchej, aby se ingredience propojily.
  3. Poté vmíchej nakrájené batáty, přikryj poklicí a vař, dokud ingredience nezačnou karamelizovat a trochu nezměknou, to trvá asi 10-15 minut, za občasného míchání.
  4. Míchanici dokonči přidáním nasekané petrželky a jarní cibulky. Můžeš servírovat do misek nebo talířů a navrch posypat nastrouhaným parmazánem nebo gruyérem. Pokud chceš, můžeš podávat spolu se sázeným vejcem.

Tipy a triky:

  • Pro rychlejší uvaření batáty nakrájej jemně: míchanice je báječná s jemně nakrájenými batáty, které na pánvi rychle zhnědnou a změknou. Batáty se vaří rychleji než tradiční brambory, a když jsou nakrájeny na malé kostičky, obvykle jim změknutí trvá jen asi 10–15 minut.
  • Posyp míchanici sýrem: parmazán je skvělý topper nejen na tohle jídlo.
  • Podávej toto jídlo s vejci, pokud chceš navýšit bílkoviny: pro navýšení nejen bílkovin, al i dalších živin jsou skvělým přídavkem sázená nebo míchaná vejce.

NUTRIČNÍ ANALÝZA NA 1 PORCI
Energie 503 kcal

Přidej komentář

error: Obsah je chráněný.
%d bloggers like this: