fbpx

80% RAW STRAVA

Jedna z nejčastějších otázek, kterou dostávám je: „Co mohu udělat pro to, abych byl(a) zdravější?“ Strava složená primárně ze syrové čerstvé zeleniny a ovoce je základem dobrého zdraví. Pokud nejste zdraví tak, jak byste chtěli, není nic jednoduššího než zkusit raw stravu.

O tom, zda 100% raw strava je zdravá, nebo ne, se vedou mnohé spory. Jaké výhody má tedy syrová strava oproti stravě vařené?

Vařením se ničí vitamíny a enzymy a ve vodě vařená zelenina nakonec obsahuje minimum živin. Například vitamin C, který je velmi termolabilní, se vařením úplně zničí. Bez tohoto vitamínu nemůže v buňkách probíhat okysličování, ani odbourávání cholesterolu v krvi. Při jeho nedostatku se také tvoří zubní kazy, dochází k ateroskleróze, snižuje se odolnost proti infekčním chorobám a rakovině. Nejvíce vitaminu C obsahuje ze zeleniny křen, paprika, petržel, zelí, jahody, pomeranče, květák a citrony, ale jen za předpokladu, že jsou syrové.

I proteiny ztrácejí vařením výživnou hodnotu. Při vysoké teplotě se bílkoviny obsažené v potravě stávají méně stravitelnými a tak se snižuje možnost využití jejich aminokyselin. Pokud zahříváme bílkoviny, zejména za přítomnosti cukrů – např. při pasterizaci mléka – dochází ke ztrátě aminokyseliny lyzinu, který je potřebný např. pro boj s viry.

Také tuky, zejména nenasycené oleje, se v průběhu zahřívání a zpracování mění. Nejenže ztrácejí spoustu své nutriční hodnoty, ale vytvářejí mutagenní a karcinogenní látky.

Strava s vysokým množstvím syrových potravin výrazně zlepšuje výměnu mezi buňkou a jejím okolím, mikrocirkulaci a vylučování odpadů z buňky, podporuje hubnutí, podporuje pravidelnou stolici, pomáhá tělu bojovat s infekcí a chrání proti některým druhům rakoviny, a v neposlední řadě představuje též úsporu času a energie.

Věřím, že 100% syrová strava může být velmi zdravá, pokud je prováděna správně a je dostatečně rozmanitá. Pokud Tě zajímá, jak jíst raw, tento článek Ti může pomoci začít. Z praktických důvodů můžeš zvolit stravu, která je alespoň z 80 % raw. A pokud budeš jíst dvě ze tří jídel denně a všechny svačiny v raw verzi (čerstvé ovoce a zelenina v poměru 1:4), může Ti to pomoci zlepšit zdraví. U jedinců, kteří vedli toxický životní styl příliš dlouho, bude potřeba vícero kroků k obnovení zdraví.

Lidé často poukazují na skutečnost, že v syrové stravě není dostatek rozmanitosti. Denní rutina se může skládat ze smoothie ke snídani, salátu k obědu a večeři. Tak jak je možné dosáhnout rozmanitosti, když jíš každý den téměř to samé? Každý salát nebo smoothie totiž obsahuje minimálně 10 různých druhů zeleniny.

Jak na salát

Chcše vědět, jak připravit dokonalý salát? Zde jsou hlavní ingredience:

  • Špenát
  • Rukola
  • Mangold
  • Listová zelenina
  • Pampeliška
  • Pórek
  • Červená cibule
  • Červené zelí
  • Červená paprika
  • Řepa
  • Mrkev
  • Cuketa
  • Okurky
  • Koriandr
  • Granátové jablko (semínka)
  • Hrozny
  • Sezamová semínka
  • Mletá semena papáji
  • Avokádo

Také můžeš přidat uvařenou cizrnu, fazole a/nebo kvalitní sýr z nepasterizovaného mléka. Do salátu můžeš dát třeba dvě až tři vejce na měkko a raw salátové dresinky či jednoduše zalít olivovým olejem.

Raw balzamikový dresink

  • 3/4 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 1/2 šálku balzamikového octa
  • 1/2 šálku jablečného octa
  • 6 lžic kurkumy
  • 1 polévková lžíce bazalky
  • Dvě lžičky nerafinované mořské soli
  • Dvě lžičky čerstvě mletého pepře
  • Dvě lžíce dijonské hořčice

Vše smíchej a dresink je na světě! Tenhle dresink přiměje i ty nejvybíravější děti jíst zeleninu. Je velmi univerzální. Použít ho můžeš jako dip nebo marinádu. Balzamikový ocet můžeš vyměnit za ocet jablečný (nepasterizovaný), který sám o sobě také přináší spoustu zdravotních výhod.

Jak na smoothie

Když nemáš čas na přípravu salátu, smoothie je na přípravu velmi nenáročné. V podstatě stačí dát do mixéru oblíenou zeleninu, bylinky, trochu ovoce a mixovat. Zkus vyzkoušet např. recept na skvělé zelené smoothie!

Do smoothie můžeš přidat také zelené potraviny jako vojtěšku, mladý ječmen a mladou pšenici, řasy Dulse, červenou řepu, špenát, šípkové slupky, bio pomerančovou a citronovou kůru, spirulinu nebo chlorellu (chlorellu pouze pokud netrpíš toxicitou rtuti a nemáš amalgámové plomby).

Smoothies jsou POHODLNÉ – zvládneš je za 5 minut. SNADNÉ – dokážou je vyrobit i děti. VÝŽIVNÉ – můžeš do nich dát větší množství výživných potravin a dokonce i suroviny, které normálně nejíš, např. kapustu nebo špenát. NUTRIČNĚ VYBALANCOVANÉ – klíčem je rovnováha mezi bílkovinami, tuky a sacharidy. Pro dostatek proteinů přidej některé ze zelených potravin, jako tuk např. mandlové máslo, mandlové mléko nebo avokádo. SNADNO STRÁVITELNÉ – mixér jídlo předzpracuje a usnadní Tvému trávicímu traktu práci. PODPORUJÍ IDEÁLNÍ TĚLESNOU HMOTNOST A METABOLISMUS – spolu se zdravou stravou může smoothie pomoct snížit chuť k jídlu, aniž by ses přejídal(a). STABILIZUJÍ KREVNÍ CUKR – klíčem k dobrému zdraví je optimální hladina cukru v krvi. Při správném provedení mohou smoothies se zdravými tuky a bílkovinami stabilizovat hladinu cukru v krvi a zabránit prudkým nárůstům inzulínu, vedoucím k vysoké hladině cukru v krvi s mnoha škodlivými vlivy na tělo. LÉČÍ LEAKY GUT – propustné střevo je chronický zánět střevní výstelky, který vede k dalšímu zánětu, většímu množství alergií a může vést k autoimunitnímu onemocnění. Vyhýbáním se zpracovaným potravinám a používáním přírodních bio surovin dáváš svému střevu šanci se uzdravit. PODPORUJÍ ZDRAVÉ STŘEVNÍ BAKTERIE – prospěšné střevní bakterie jsou zásadní pro imunitní funkci, trávicí funkci a zdraví nervů. Vláknina v použitých surovinách spolu podporuje zdravý střevní mikrobiom.

Na co si dát pozor

Většina z nás byla vychována na vařené a upravované stravě a náš trávicí systém nemusí být připraven na trávení velké množství syrové stravy. Přidávání syrové stravy do jídelníčku by mělo tudíž probíhat pozvolna. Nadbytek syrové stravy může u některých jedinců vést k syndromu dráždivého tračníku.

Tradiční čínská medicína tvrdí, že syrová strava oslabuje slezinu a vyvolává sklon ke chladu a vlhku, které se projevuje např. vlhkými dlaněmi, nadýmáním a řídkou stolicí. Zejména v zimě je proto nutno přidat k syrovým jídlům a do smoothie zahřívací koření (např. zázvor, kajenský pepř či skořici).

Syrová strava má na organismus velký detoxikační vliv. Zvláště syrové ovoce a med spouští agresivní procesy čištění. I některé druhy zeleniny by měly být při přechodu na syrovou stravu užívány s mírou, zejména pažitka, cibule, pórek a pastiňák. Pokud je přechod na syrovou stravu náhlý, může dojít k rychlému vyplavení usazených škodlivin z jater a ledvin do vylučovacího systému, v němž hrají důležitou roli střeva, kůže a lymfatický systém. Nejsou-li tyto orgány na takové čištění připraveny, může dojít k otravě krve a lymfy. Před přechodem na raw stravu je tedy vhodné posílit játra a ledviny.

Syrové potraviny mohou být kontaminovány choroboplodnými organismy, to platí zejména u potravin živočišného původu jako maso, mléko a vejce. Z tohoto důvodu je vhodné dbát na to, aby tyto suroviny byly od kvalitních dodavatelů (nejlépe v bio kvalitě). U rostlinných surovin je pak třeba si dávat pozor na kontaminaci plísněmi.

Závěrem

Přizpůsobit se zdravému životnímu stylu nějakou dobu trvá. Dříve mi příprava smoothies a salátů zabrala hodně času, ale naučila jsem se je dělat velmi rychle. Pořád trávím přípravou jídla víc času než většina ostatních, ale zdraví je moje priorita, koníček a nejdůležitější investice. Takže si na něj čas udělám.

Přidej komentář

error: Obsah je chráněný.
%d bloggers like this: